Hlavní navigace

Tak přeci jen comeback.

27. 6. 2008 16:11 (aktualizováno) David Michal

Jak jsem opustil Linux

Bude tomu už téměř rok co jsem opustil linux na svém domácím laptopu. Používal jsem distribuci Ubuntu takřka 6 měsíců. Po 6 měsících jsem Ubuntu smazal a na mém IBM T42 nainstaloval znovu Windows XP. Důvody, které až do nedávné doby přetrvávaly, byly dány především tím jak jsem svůj počítač používal. A sice:

  1. Hraní her, především MMORPG
  2. Poslouchání muziky
  3. Přehrávání filmů
  4. Brouzdání internetem a práce s email

Bod 1. byl na linuxu jen obtížně splnitelný, byť existují hry s nativním klientem pro linux.  Např. u Eternal Lands jsem strávil spoustu příjemných chvil.  Nakonec jsem ale podlehnul hlavnímu proudu a počal toužit po WoW.

Bod 2. byl splnitelný pouze uspokojivě. Nevím doposud proč, ale zvukový výstup byl pod linuxem mnohem méně kvalitnější než-li pod Windows.

Filmy a internet nebyly pod linuxem žádný problém.

Takže hlavním důvodem pro opuštění Linuxu byla chuť hrát hry. A to hry hrané velkým počtem hráčů.

Co se změnilo?

Odpadnul hlavní důvod proč jsem tenkrát před dlouhým rokem opustil Linux. Potřeba hrát hry byla potlačena uvědoměním si svého dospěláckého stavu, přeci jen už je mi přes 30 a pohled na nový volant od logitechu by už u mně neměl vyvolávat žádné zvláštní emoce (Jednou si ten volant stějně koupím) . Navíc se mi v hlavě vyskytla myšlenka, zda bych už neměl pomýšlet na opuštění řad zaměstnanců a jako spravný, sebevědomý třicátník, nezaložit nějakej ten bussines.

Co je to ten vlastní bussines?

Představa uspěšného bussinesu je taková, že ležím v houpací sítí před malou chatrčí na kopci. Za chatrčí je les, vedle teče potok a  dolu z kopce je vidět pláž a azurové moře. Kolem chatrče je  zahrádka, na které si pěstuju své jídlo. Sem tam něco naťukám na laptopu a ono naťukání mi generuje dostatečný příjem na to abych si chatrč a zahrádku mohl udržet.

Tím je povaha mého bussinesu  daná. Bude to nějaká webová aplikace a já ji budu programovat.

Návrat k linuxu

Jako nejvhodnější vývojová platforma pro mou novou aplikaci se mi jeví linux. Jelikož jediný programovací jazyk, který jsem se za dobu mé 12-ti leté kariéry správce sítí a systémů naučil, je python,  je myslím celkem jednoznačné v čem to bude celé napsané.

Můj herní, multimedální laptop bude tedy v nejbližších dnech přeměněn na vývojářský stroj s tímto softwarem:

  1. Python
  2. Django
  3. Apache
  4. VMWare server
  5. Nějaký editor podobný PSPadu
  6. Nějaký windows manager, asi XFCE4

Zatím nemám vyřešen bod 5. Sice spousta lidí tvrdí, že VIM je správná volba. Ale já jsem hodně navyknutý na PSPad.

Bod 6. je myslím daný dostupným HW. Můj IBM T42 disponuje 1.8GHz Pentium M Dothan, ATI9600 64MB a 1.5GB RAM. Paměť chci ušetřit pro virtuální stroje pod VMware. Budu potřebovat minálně 3 VM. Jeden s WinXP a IE6, druhý s WinVista a IE7, třetí jako test server na linuxu. Takže minimálně 1GB musí být dostupné pro VMWare server.

Distribuci jsem si vybral CentOS5. Mám ji v práci na serverech a libí se mi Yum.

V dalším příspěvku v mém blogísku se dozvíte jak probíhala instalace a jaký software jsem nakonec zvolil.

Sdílet